20 Aralık 2015 Pazar


Aziz Usta 100 Yaşında!..

 
Aziz Nesin’i anlatmak kolay değildir; öyle kolay anlatılabilecek biri olsaydı, Aziz Nesin olmazdı.
O sadece bir yazar değil, bir fikir adamı, bir mücadele adamı, bir hayat ustasıdır.

Son günlerine kadar yazmaya çalışmış ve çok önemli öykülere de imza atmıştır.
Asıl adı, Mehmet Nusret’tir. Kendi ifadesiyle Heğbeliada da doğmuştur.
*
Çocukluğu, babasının İstanbul’da ve adada bahçıvanlık yapması nedeniyle Heybeliada da geçti.
Yoksul ve babasız çocukların okuduğu Darüşşafaka’ya, yoksul oldukları için bir tanıdık vasıtasıyla babasızmış gibi yerleştirildi ve buradaki eğitimini bundan utanarak sürdürdü; sonrasında Kuleli askeri lisesi ve Ankara Harp Okulunu bitirip subay olduysa da daha sonra ordudan ayrıldı.
*
Geçimini sağlamak için birçok değişik işlerde çalıştıysa da esas işi yazarlık oldu. Bu alanda birçok ödül aldı;
Uluslararası Gülmece Yarışmalarında, Altın Palmiye, Altın Kirpi Krokodil, Hitar Petar ödüllerini ve Türk Dil Kurumu'nun oyun ödülünü, Asya-Afrika Yazarlar Birliği'nin Lotus ödülü başta olmak üzere onlarca ödüle layık görüldü.
1972 de kurduğu Nesin Vakfı’nda, her yıl belirli sayıda alınan kimsesiz ve yoksul çocukların bakım ve eğitimlerini üstlendi. Kitaplarının tüm gelirini vakfa bıraktı.
Yazarlar sendikası başkanlığı yaptı.
2 Temmuz 1993'de Pir Sultan Abdal etkinliklerine katılmak üzere gittiği Sivas'ta gitti. Madımak Oteli katliamından sağ kurtuldu.
Nesin 5 Temmuz'da kalp kriziyle hayatını kaybetti. Cenazesi vasiyeti gereği hiçbir tören yapılmaksızın ve yeri belli olmayacak şekilde Çatalca'daki Nesin Vakfı'nın bahçesine gömüldü.
**
Aziz Nesin, mizah yazarı olarak bilinir; ancak çok zor koşullarda geçen çocukluğu ve yetişkinliğinde yaşadıkları onu öylesine yoğurmuştur ki, hayata ve ülke sorunlarına ilişkin eserlerinin de tadı bir başkadır.
Nesin’in öz yaşamını anlattığı, “Böyle Gelmiş Böyle Gitmez” isimli iki ciltlik kitabı bunların en başta gelenidir.
Aslında sekiz cilt olarak tasarlanan bu kitabın ilk iki cildi 1977 yılında Tekin Yayınlarınca yayımlanmıştır.
Kitap bulabilenler için tam bir öykü kaynağıdır.
Nesin, kısa anı öykülerinde, kendi yaşamından kesitler sunarken o günlerin Türkiye’sini de okuyucularına başarıyla yansıtmaktadır.
**
Aziz Nesin, Böyle Gelmiş Böyle Gitmez adlı kitabının ikinci cildinde yazarlık öyküsünün, Darrüşşafaka’da arkadaşlarının boyunun kısalığı ile alay etmesi üzerine başladığını anlatırken;

“Onlarla zehir gibi alay ediyor, onları alaylarımla korkutuyor, yıldırıyordum. Artık hiçbiri benimle alaya yüreklenemedi. İşte çocukluğumda kendimi korumak için başladığım ve sürdürdüğüm bu alaycılığım, gittikçe gelişerek bana gülmece yeteneği kazandırdı. Sonunda da bana yaşamımı kazandıran, hepimizin geçimini sağlayan ve bugün sizleri dış ülkelerde okutma olanağı veren bir iş, bir uğraş oldu. İşte benim gülmece yazarlığımın bugünü değilse bile, oluşmasını öyküsü budur.” Demektedir.
*
Usta yazarı, 100. Doğum gününde saygı ve özlemle anıyoruz...

Mustafa Tuğrul Turhan

                                                                  

                                            

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder